Rapportskrivande

Hej!
Under de två senaste dagarna har jag skrivit på min rapport och det känns som att läget är under kontroll. Uppe i 14 sidor nu, men samtidigt så är det ju kvalititen som räknas och kvantiteten. Emelie har kommit till mig i Sälen, så vi har kombinerat dagarna med träning och rapportskrivning, vilket är kul. Plugga när man har lust och träna när man har lust. Det är bra att man kan utbyta tankar med någon som håller på med samma arbete, för på så sätt kan man kontrollera att man inte gör helt fel. Verkligen inte kul om man skulle behöva göra om allt från början för att till exempel hela diskussionen är konstig.

I morgon är det valborg och det ska firas i Malung med grill och party, men innan det ska jag och Emelie vara riktigt effektiva. Planeringen för i morgon ser ut så här:
07,50 Klockan ringer (och vi kommer vara trötta och snooza till typ 08.15, haha)
08,15 Frukost
09,00 Rapportskrivning
11,00 Träna (styrka och springtur)
12,30 Duscha, lunch och fixa till kvällen
14,00 Åka till Malung, handla och hämta Sandra
Resten av kvällen kommer väl bara att flyta på som det kommer...

Jag har kommit på att det är bra att planera upp dagarna på det här viset, eftersom vi har mycket fri tid på Falu Fri. Att göra en planering leder till att man får ut det mest av tiden, plus att man inte behöver känna sig stressad över skolarbetet då en avsatt tid finns.

Nu är det sovdags (det vill säga pratdags när det gäller mig och Emelie)

Godnatt!

/ Linnéa Bäck

Sälen

Kom till sälen igår kväll. Idag har jag och Linnéa varit ute och sprungit för att sedan skriva på rapporten. Både skriver just nu på diskussionen och det går väl helt okej.

Vi har precis ätit lunch och ska ta oss en promenad in till Sälen för en fika. Känns konstigt att ha lov, men ändå inte lov. Hör av av mer mer ikväll kanske.

/ Emelie Skröder


Bilder från skolan


Bilder från skolan, Den som är längst upp är från klassens (nv2a) största basgruppsrum.
Den mittersta är salladsbordet från gastronomen och våra tallrikar med gastronomens mat.
Den längst ner är uppehållsytan utanför basgruppsrummen, där man kan sitta och plugga eller bara ta det lugnt och prata med kompisar.

Effektiv är ordet.

Idag gick jag upp hur tidigt som helst! klockan 7, helt galet för att vara en studiedag. Kände att jag behövde tiden, först och främst ska jag till tandläkaren och klockan 16,45 drar jag till Sälen och Linnéa. Ska fira Valborg där uppe så vi tänkte vara effektiva och plugga tillsammans istället, så därför åker jag upp idag. Så mycket roligare.

Har börjat på diskussionen av min rapport. Hinner nog inte klart med diskussionen idag men det känns bra att jag kommit så långt. Sen har jag bara slutsats och slutord kvar. Otroligt! Klockan 10 åkte jag in på stan en sväng för att boka makeuprådgivning som jag fick i present av en kompis. Fick tid nästa onsdag när vi har svenskalektion, Men lektionen är dubbel (två timmar) så det fungerar nog bra. Allt är ju upp till mig själv, vad jag missar är mitt problem och det drabbar bara mig och ingen annan.

Nu sitter jag här och bloggar. Ska snart göra mat, det går inte att hämta mat från gastronomen eftersom vi inte har någon skola denna vecka. Det hade varit annorlunda om jag inte haft några lektioner, då hade jag kunnat åkt upp till gastronomen och hämtat en matlåda eller stannat där för att äta. Efter maten ska jag iallafall fortsätta med rapporten. Kanske sätter jag mig ute en sväng, ser ut att bli fint väder!

/ Emelie Skröder

Studiedagar

Hej!

Nu sitter jag hemma i soffan, framför datorn. Har precis sett lite på teve, när jag inser att jag måste ta tag i plugget igen. Precis som Linnéa har berättat så har vi studiedagar denna vecka, så skolan är stängd. Studiedagar kommer det att bli kan jag säga, har som sagt en stor rapport att skriva. Just nu känns det helt virrigt med rapporten, men det är bra att vi har fc där man kan få hjälp. Nu utav kompisar då, eftersom lärarna är borta.

Blir alltså att fortsätta med rapporten nu så jag kan blir klar med den, eftersom jag inte har något annat arbete som jag måste göra just nu. Skönt väder har det varit idag också, skönt att vara hemma så jag har kunnat tagit mig en springtur.

/ Emelie Skröder



Klart för idag

Nu orkar jag inte plugga mer idag. Har setat sedan 10 i morse fram till nu, då klockan är strax efter 4. Det har i vilket fall gått riktigt bra, och jag har varit mer än effektiv. Är klar med grunden på bakgrunden till rapporten och den blev ungefär 5 sidor lång. Sammanlagt är rapporten nu 9 sidor och kvar har jag; inledning, resultat, diskussion, slutsats, slutord (och de mindre jobbiga delarna som innehållsförteckning, källförteckning osv.) När man väl har kommit igång, rullar det på av sig själv nästan.

/ Linnéa Bäck

Maskeradfest

Ja, Emelie utlovade ju bilder från maskeradfesten i fredags, så lär väl ladda upp någon bild så får ni se hur fina vi var. Dock har jag inte bilderna från kvällen än, bara bilder från när vi gjorde oss i ordning hemma hos mig. Kul var det iaf och roligt att alla var utklädda och tog det så seriöst.


      Emelie                                    Linnea                                Rebecca
Här är vi, den kvinnliga versionen av de tre musketörerna!

En ny vecka, nya tag

God morgon!
Hela den här veckan är skolan stängd, för att lärarna är i Kroatien(?!) Dem har då bestämt att alla elever har en studievecka, där man får plugga det man behöver hemma. Många tänker säkert nu, "haha, ofta man kommer plugga då..", men jag kan säga att Jag kommer verkligen behöva göra det. Långtidsprojektsrapporten ska vara klar måndag klockan 8,00. Dock är det bara första versionen, men det är en hel del att skriva. Rapporterna brukar bli uppemot 20-25 sidor när dem är klara, så det är bara att skriva på. Då det är ett grupparbete som tvålprojektet har handöat om, har vi kunnat skriva en del delar i rapporten tillsammans, dvs en del är klart. Tyvärr är huvuddelen kvar, och det kommer ta tid..!

Så jag har bestämt mig för att jag ska sitta hela dagen idag och i morgon med rapporten, annars kommer jag inte hinna klart i tid. Som ni märker är det ingen som säger till en när man ska plugga på Falu Fri, utan det är upp till en själv. Det positiva med det är att man kan plugga när man känner att man får pluggro och man kan göra det när det passar ifall att det kommer något annat i vägen. Jag är hemma i Sälen nu och det ett perfekt tillfälle för mig att plugga. Själv hemma med hunden tills syrran kommer hem från skolan, så ingen kommer att kunna störa mig. Och mamma är på personalresa till Tällberg, så inget tjat...

Dags att ta tag i rapporten nu, för det måste göra någon gång i alla fall!

/ Linnéa Bäck

TEMA 1 - Arbetssättet

FaluFri har ett annorlunda sätt att se på arbetssättet i skolan, vilket kan vara till en fördel eller en nackdel för dig som nu ska börja gymnasiet. Var inte rädd för att ge Falu Fri en chans, bara för att arbetssättet är ett sätt som du inte är van vid. Att prova nya metoder är det som för människor framåt i livet och du kommer få ett bredare sätt att tänka och bli bättre på att diskutera.

Varför ser arbetssättet annorlunda ut jämfört med grundskolan och de flesta andra gymnasieskolor? Det ska jag berätta om nu.

Kursstarter

Vi har särskilda kursstarter inför varje kurs som startar. Vilket innebär att hela klassen samlas för att göra ett upplägg för hela kursen. Syftet med kursstarter är att få fram allas synpunkter och idéer för att göra kursen så rolig och idérik som möjligt. Det är alltså inte läraren som i förväg har bestämt vad, hur och när vi ska jobba, utan det är upp till klassens önskemål. Självklart måste man uppfylla kursens olika kursmål, vilket står med i varje kursdokumentation. Det bästa med detta arbetssätt är att man kan få in många mål från flera olika ämnen, i bara ett enda arbete. Därigenom undviker man att göra två arbeten som i princip handlar om samma sak. Till exempel om du ska skriva ett arbete på engelska om djurs beteende, då får du antagligen in mål från både engelska och biologi.

Det bästa med arbetssättet är att det råder demokrati och ingen lärare kan helt och hållet säga nej till dina idéer, om vad, hur och när du vill arbeta. Bara du uppfyller kursens mål. Det lärarna är till för på FaluFri, är att hjälpa dig i skolan och se till du behåller motivationen till att plugga, vilket man gör, om man får arbeta med det som man är mest intresserad utav.

Grupper

Klassen delas in i basgruppsrum, olika många beroende på hur många rum klassen blir tilldelade. Naturvetenskaparna delar på 3 rum / klass, vilket gör att det blir cirka 5-6 personer i varje basgruppsrum. Inför ett arbete bestämmer klassen om man vill jobba inom basgrupperna, ifall det är ett grupparbete. Jag kan redan här säga att detta följs ganska bra första året. Till andra året vill majoriteten bestämma grupper självt, vilket gör att basgruppssystemet fungerar sisådär. Städningen sker av oss elever på skolan, då man lägger upp städscheman inom varje basgrupp. Varje basgruppsrum har också datorer, olika många beroende på hur rummen ser ut.

Lektioner

Nu kommer vi till det alla pratar om, eller ja det ni som ska välja gymnasium pratar om. ”Jag klarar nog inte av att ha för mycket ansvar och det finns ju inga lektioner på FaluFri.” Så kände många redan då jag skulle välja gymnasiet, men ni har fått en fel bild av FaluFri. För det första hänger inte allting på er som elev, lärare finns på skolan precis som andra skolor för att hjälpa er att studera. Mattelektioner, svensklektioner med mera är en självklarhet att vi har inbokat i ett schema, men vissa av lektionerna är ändå frivilliga, så man behöver bara gå dit om man känner behov av det. Behöver man hjälp med något så är det bara att boka in en lärare själv eller i grupp genom FC (Vi kommer förklara senare hur det fungerar). Klassen kan också komma överens om de vill ha flera, till exempel mattelektioner i veckan, så går det oftast att ordna.

Perioder

I de flesta skolor är man van vid två terminer per år. På FaluFri har de kallat terminer för perioder och delat in läsåret i 3 perioder.

Fördelar/nackdelar

Fördelar

*Kombinera flera ämnen till ett gemensamt arbete till de mål som är lämpliga

*Boka in lärare självt, du bestämmer alltså själv vilken tid och dag som du vill ha hjälp om läraren finns tillgänglig då

*Det är lätt att få hjälp utav klasskamraterna, eftersom alla sitter i basgruppsrummen

*Det är också lätt att få hjälp utav andra elever på skolan. De flesta är mer än villiga att hjälpa till.

Nackdelar

*Vissa lärare är mer upptagna än andra, se till att boka in läraren i tid

*En viss tid på dygnet har kanske inte klassen några lektioner, det kan då bli svårt att få hjälp utav klasskamraterna

*Syftet att arbete inom basgrupperna används inte alltid. Därför att de flesta kompisar vill göra arbeten tillsammans. En dålig sak eller inte? Det beror ju på.

 


Bättre sent än aldrig

Hej

Dagen igår var fullspäckad. Kanske inte av skolarbete men av fritid för en gångs skull. Härligt väder var det ute, så tog mig en promenad upp till gastronomen där jag åt lunch med Linnéa, Rebecca och Felicia. God mat och trevligt sällskap.

Efter gastronomen gick vi ner på stan där vi letade efter maskeradkläder. Blev riktigt lyckat och laddar upp bilder när jag får dem, eller om Linnéa gör. Vi hade alltså inga lektioner denna dag, vilket egentligen betyder att man ska plugga. Men kände att jag har gjort mer än tillräckligt denna vecka så tog det lugnt.

Maskeradfesten på kvällen med nv-klasserna var riktigt roligt. Alla hade lyckats riktigt bra med att klä ut sig.

Som ni ser hann jag inte med att skriva ett inlägg igår, så skriver idag istället. Så, bättre sent än aldrig.

/ Emelie Skröder


Jobbig dag till en början, men blev bättre och bättre

På förmiddagen hade jag yoga Idrott och Hälsa B. Anledningen att Emelie inte hade det även fast vi går i samma klass, är att det är ett av mina individuella val. Individuella val läser man i tvåan och trean, då även tillsammans med samhällsprogrammet och omvårdnadsprogrammet. Mellan olika årskurser blandas det också. Man har ett visst antal poäng som man kan välja bland de indivuduella val-kurserna/valbara kurserna. Vilka som finns att välja mellan kan man hitta på Falu Fri:s hemsida, men det är inte säkert att alla kurser kommer att finnas. Minst 6 elever (har jag för mig att det är) måste välja kursen för att det över huvud taget ska vara någon idé.

Yogan var i alla fall rolig och jobbigare än man tror. Den leddes av en elev som läser kursen, vilket gör det hela ännu roligare. Det är ett mål i idrott B-kursen som säger att man ska planera och genomföra en idrottsaktivitet, och har man gjort det så har man uppfyllt målet. Ni kanske märker att vi pratar mycket om mål i alla kurser. Alla gymnasiekurser har olika mål och målen för respektive kurs hittar man på skolverkets hemsida.

På Falu Fri går man mycket efter det olika målen. Har man inte uppfyllt alla mål, så har man inte genomfört hela kursen, vilket gör att man inte kan få något betyg.

Efter lunch hade vi det omtalade matteprovet. Gick bättre än förväntat lär jag säga, men ska inte säga någon fören jag har fått sett resultatet...

I morgon hade vi bara en lektion inbokad och det var kemi. Den blev inställd på grund av att läraren var sjuk idag, så hon hann inte förbereda det som vi skulle göra på lektionen. Det är det sista momentet som vi ska göra i kemi A-kursen, därefter har vi uppfyllt alla mål (+ lagt ner så många timmar som kursen ska uppta). Skönt efter 2 års slit!

God natt!

/ Linnéa Bäck

Torsdag = matteprov

Hej

Har nyss haft matteprov. Gick helt okej, men vissa uppgifter var rätt svåra. Men det är matte D, så det ska inte vara lätt. Sa också till min lärare att om det inte gick så bra, så vill jag gärna komplettera muntligt. Det vill säga att jag sitter och diskuterar/förklarar vad jag har gjort, så att jag kan visa mina kunskaper.

På förmiddagen hade jag inte någon lektion, så pluggade det sista inför matteprovet. Åt sedan på gastronomen såklart. Nu ska jag och Linnéa dra till kupolen, eller ja snart, när hon är klar med matteprovet för att fira att vi klarade av att göra provet.

Vet ni vad, inget plugg ikväll eller imorgon. Nu har jag gjort tillräckligt denna vecka tycker jag. Blir att börja med ltp-rapporten på söndag. Nu måste jag dra, parkeringen går ut om 5 min.

/ Emelie Skröder

Detta får inte hända

Hej igen.

Nu sitter både jag och Linnéa och bloggar. Har precis haft astronomiredovisning, men tänker inte gå in djupare på det eftersom Linnéa förklarar det så väl i hennes senaste inlägg.

Det som inte får hända, hände idag. Det blev något fel på min bärbara dator hemma, så allt är borta. Ja, precis allt. Pappa ska visst kolla upp om det går att få tillbaka mina dokument, bilder med mera men får se hur det blir. Men då ska jag berätta för er vad som är tur, för på fc finns det en box där man skickar in sina arbeten. Så alla arbeten som jag har gjort är inte borta, tack och lov för det. Fast, jag brukar slarva så jag har inte lagt in alla arbeten där. Men förhoppningsvis dem viktigaste och just nu håller jag inte på med något arbete som kan ha försvunnit. Så tur i oturen, men ändå känns det lite tungt.

Snart ska vi ha handledning i Ltp, med våran kemilärare. Så maten blir försenad idag igen, med en halvtimme. Det tycker vi alla är jobbigt. Och kommer bara att ha en timme på oss att äta, kanske låter det som lång tid. För det första ska vi gå upp till maten och tillbaka vilket tar cirka sammanlagt max 20 minuter. Sen vill vi självklart ha tid att ta det lugnt och äta, kanske sitter vi vid mysborden som vi kallar de skönaste fåtöljerna för.

Efter lunch har vi svenska i 2h. Blev inställt igår så får dubbellektion idag. Blir antagligen att plugga matte fram till min träning ikväll, hur jobbigt som helst. Dessutom har jag bokat in en annan lärare i matte, så att jag ska få hjälp i eftermiddag. Det behövs kan jag säga.

Om jag har tid ikväll, eller så blir det imorgon kommer jag att ladda upp lite flera bilder på skolan.

/ Emelie Skröder

Fysikredovisning

Hej!
Förmiddagen har bestått av fysikredovisning i astronomin. Det gick jättebra och jag tror att alla tyckte att vårt Jepardy var riktigt kul. Några från klassen fick vara tävlande, plus att Henrik (fysikläraren) också fick vara med. Emelie och Moa vara programledare, jag var domare och räknade poäng och Paula, Rebecca, Patrik och Joakim var vår så kallade "expertpanel". Vann gjorde såklart Henrik och vi har fixat en maraboukaka till honom som pris. Tvåan fick en Ahlgrens bilar-påse! Dem tävlande verkade också tyckta att Jepardyt var kul, så det var ju ett bra betyg!

Som ni märker, så kan man redovisa abeten på många, många fler sätt än vanliga (tråkiga) prov. I detta arbeterområde så var kreativiteten hög. Två grupper gjorde astronomispel med olika frågor, rituppgifter och förklaringsuppgifter, som vi andra i klassen fick testa på att spela under redovisningen. En annan grupp kombinerade astronimin med estetsik verksamhet och använde skolans teleskop för att ta kort på månen. På redvisningen så spelade de upp en teater om hur det hade gått till väga vid korttagningen.

Roliga redovisningar, som inte tynger ner lika mycket som vanliga salsprov eller hemprov, men jag tycker att man samlar på sig en massa kunskap ändå, fast på ett roligare och mer underhållande sätt.

Nu är det dags för handledning med Ninni (kemiläraren). Vi ska pratar om långtidsprojektet och hur vi ska lägga upp rapporten. Därefter är det mat! Idag får vi välja bland:

Huvudrätt 1: Fläskkarré med katrinplommon ugnsbakade grönsaker kokt potatis och kall thaicurrysås.
Huvudrätt 2: Pasta och kryddig skinksås med soltorkade tomater.
Sopprätt: Spenatsoppa med ägghalvor.
Vegetarisk rätt: Vegetarisk lasagne med papadums (indiskt bröd).

Tror det blir pastan...

/ Linnéa Bäck

Tvål, Ltp

Här är våra tvålar som vi har tillverkat. Den röda tvålen är den som vi tillverkade först och ser inte så fin ut, som ni ser. Men det är på grund av att det blev för mycket karamellfärg och att färska hallon inte var en sån bra idé.  Den andra tvålen blev mycket bättre, både i färg och att den doftade underbart.

Linnéa testar tvålen i kemisalen
 






Tisdag, en dag som alla andra?

Hej!

Denna dag har varit lång. Började med matte för min del, 1 timmes genomgång och sedan eget plugg. Eget plugg menas att vi går upp till basgruppsrummen (som vi snart kommer att berätta om) och arbetar där, enskilt eller tillsammans med andra, det väljer man själv. Dessutom gick jag till min mattelärare och frågade om hjälp, vilket man självklart kan göra. Bara för att du inte är inbokad på en lektion, eller har bokat in en lärare så betyder inte det att du kan fråga om hjälp!

Vanligtvis går vi och äter vid 10,30 , men idag var jag, Linnea, Frida, Emma och Diana inbokade på handledning för Ltp-tvålgruppen. Vi håller på med ett långtidsprojekt och ska nu börja att skriva rapport, tungt. Men själva genomförandet att tillverka egen tvål har varit kul, tänkte lägga upp bilder snart. Så håll utkik.

Svenska lektionen blev inställd, eftersom våran svenskalärare var dubbelbokad. Ja, sånt kan hände och det var ganska bra tyckte jag. För känner mig stressad över annat arbete, så då hade jag tid att arbeta med det istället. Sedan bestod dagen utav att fixa jepardyt och Ltp-rapporten. Slutade inte förens 15,30!! tung dag säger jag bara. Det är absolut inte ofta vi går så här långa dagar, så denna tisdag vara inte en dag som alla andra.

Precis som för Linnéas del blir det matteplugg för min del ikväll. Hur jobbigt som helst, men provet är på torsdag så jag håller ut.

/ Emelie Skröder

Lång dag i skolan

Har precis kommit hem från en lång skoldag, eller som i alla fall slutade sent. Det jobbigaste är att den verkligen inte är slut än...

Nu är det matte som gäller om jag vill klara av provet bra, så det blir till att arbeta med den tills jag ska sova. Detta är en typiskt grej för Falu Fri. Även om man har gått hem från skolan så har man en hel del kvar att göra när man kommer hem. Visst, man kan sitta i skolan och plugga klart, men för mig känns det som att man inte får någon riktig ro där. Mycket skönare att sitta hemma eller ligga i sängen med datorn och skriva. Det är självklart upp till var och en, men slappar man i skolan så måste man ta sitt eget ansvar och göra skolarbetet vid en annan tidpunkt.

För mig så fungerar den här friheten mycket bra, men jag tror inte att alla kan ta samma ansvar för sina egna studier. Så du som funderar på att gå på Falu Fri, bör fundera på om du klarar av detta egna ansvar som du måste ta.

Slutbloggat, dags att ta upp matteboken.

/ Linnéa Bäck

God morgon!

Sitter nu här hemma i lägenheten och väntar på att tiden ska gå. Klockan 10,30 ska jag vara nere i skolan för då ska vi i vår långtidsprojektgrupp ha handledning med vår handledare. Vårt långtidsprojekt består av tvåltillverkning och som redovisning av projektet sk vi skriva en rapport och gör en muntlig redosivning. Rapporter är ett relativt vanligt redovisningssätt på Falu Fri om man har gjort ett projektliknande arbete och det inte inte så vidare kul med rapportskrivning. Dem brukar bli uppemot 20 sidor långa, så det tar sin lilla tid att skriva en sådan.

Dagen kommer att innehålla handledning, därefter har vi uppstart om språksociologi i svenska B (Sista arbetet i kursen, sen har vi uppfyllt alla mål; Yes!) och så har iv en inbokade långtidsprojekttid då vi ska hjälpas åt med rapportskrivandet. Det är en stor fördel med grupparbeten, det vill säga att man kan ta hjälp och dela på bördan...

I morgon är det också fysikredovisning, Jepardy. Det måste vi också fixa lite mer med idag, därefter är det matte som gäller för hela slanten, så att man ka lite till provet på torsdag i alla fall.

/ Linnéa Bäck

Inte en bra dag för mig idag

Hej!
Idag har det inte kännts sådär jättebra och det beror på matten. Vi håller på att läsa matte D nu och vi har två prov kvar. Trodde att vi skulle göra provet nästa veckan, så har inte räknat så mycket alls under lovet. Jag menar, har man lov ska man inte behöva sitta och plugga. Vår lärare sa idag att Alla ska göra ett salsprov på torsdag, varesig man vill eller inte. Känns inte alls bra, och det är nu man får ta konsekvenserna för att man ibland skjuter upp skolabetet. Hade för den delen också förberett mig för att välja ett hemprov, vilket innebär att läraren skickar ut ett prov som är lite svårare än det "vanliga" salprovet. Man har en vecka på sig att lämna in provet, och därefter har man en muntlig uppföljning med läraren där man visar att man har försått allting.

För övrigt har dagen inte varit så innehållsrik när det gäller skolan. Som Emelie skrev, har vi arbete med vårt fysikjepardy som vi ska redovisa på torsdag genom att några från klassen ska tävla och vi som har gjort jepardyt (dvs kommit på frågor osv) ska vara en smartpanel, som kan det mesta. Vi funderar även på om vi ska låta vår fysiklärare vara med i spelet, för skojs skull.

Efter träningen var det matdags, och sedan dess har jag suttit med matten. Matten kommer att ta upp all min lediga tid fram till provet som är på torsdag eftermiddag. Känns inte lockande, men vad gör man inte för det betyget man eftersträvar? Det är bara att kämpa på ännu hårdare när det känns som tyngst. Är trots allt inte så långt kvar till sommarlovet!

/ Linnéa Bäck

Första dagen i skolan efter ett härligt lov, spännande?

Idag började den efterlängtade skolan igen. Nej och tyvär, det kan jag verkligen inte säga. FaluFri är vanligtvis roligt att gå på, men nu känns det bara tungt. Har oerhört mycket att göra och börjar bli stressad.

Inte fick jag ha hemprov i Matte, utan måste göra vanligt salsprov på torsdag. Blir väl bara att pallra sig dit. Konstigt tycker jag, att jag inte får välja att ha hemprov när det i själva verket är detta som FaluFri går ut på. Att man ska ha möjligheten att välja redovisningssätt självt. Så blir inte förvånade säger jag bara...

Annars har det  varit en slapp dag för min del. Jag missade mentorsmötet för hade sådan huvudvärk. Åkte inte till skolan förens 11, och gissa vad som hände då? Jo gastro (gastronomen) såklart, jag och Linnea luncha, och självklart var det supergod mat! Vi tog både fiskgratängen, nyttigt och gott. Sedan drog vi ner till skolan för det var möte för kursen estetisk verksamhet, som bland annat ingår i detta arbete med bloggen.

Efter det drog jag, Linnea och Rebecca ner på stan. Letade maskeradkläder tills på fredag, för båda nv2 klasserna ska ha maskeradfest. Vi ska klä ut oss till de tre musketörerna, ja vi får väl se hur det går. Sedan skyndade vi oss tillbaka till en bokning för astronomi. Vi gör ett jepardy som är våran redovisning, rätt kul.

Fritiden idag har bestått utav träning! Härligt. Men ikväll blir det att plugga matte, trigonometriska funktioner. För som sagt, jag måste ha prov på torsdag. Inte kul inte.

/ Emelie Skröder


Om Linnéa Bäck

Namn:           Linnéa Bäck

Född:            17 september 1991

Bor:               Kommer från Sälen, men har egen lägenhet i Falun

Program:       Naturvetenskapliga, årskurs 2 på Falu Frigymnasium


Varför valde jag Falu Fri?

Att välja Falu Fri, var för mig verkligen inte självklart. Jag hade ingen aning om vad jag ville gå och bestämde mig för Falu Fri sista dagen som beslutet skulle fattas. Jag visste inte vad jag vill bli i framtiden, jag visste inte om jag skulle orka plugga och jag visste inte vart jag vill bo. Jag sökte till Sporthandelsgymnasiet i Forshaga, det vill säga handelsprogrammet, naturvetenskapsprogrammet med inriktning häst på Rättviks naturbruksgymnasium och så Falu Fri, både natur och samhäll. (Natur som förstahandsval)


Efter mycket om och men blev det till slut Falu Fri, då jag resonerade som så, att det var en bra och bred linje för mig som inte visste vad jag ville i framtiden. Egentligen hade jag ingen aning om hur skolan fungerade, eller någonting så många överraskningar blev det vid skolstarten.


Ångrar jag mig att jag valde Falu Fri?

Nej, det gör jag verkligen inte. Så här i efterhand är jag glad att inte valde Rättvik eller Forshaga, fast jag tror att jag hade tyckte att de skolorna och linjerna hade varit riktigt roliga. Att gå på Falu Fri ger mig en bred grund att stå på, vilket jag anser är viktigt för att hålla alla vägar öppna i framtiden. Jag visste ju först inte om jag skulle orka plugga på en "plugglinje", men det har inte varit några som helst problem med det.


Visst, att gå det naturvetenskapliga programmet kräver en hel del, det är mycket matte, fysik, biologi och kemi, som de flesta brukar tycka är jobbigt. Jag kan säga att jag underskattade min förmåga, för jag trodde inte att jag skulle klara av det så bra som jag har gjort.


Fast jag skulle inte rekommendera dig att gå natur som du tycker matte är urtråkigt och inte alls är intresserad.


Hur är Falun som stad?

Jag älskar Falun! Det är riktigt trevligt och lagom stort. Allt som man kan tänkas behöva finns här, och det bästa tycker jag är alla små mysiga fik och de många olika möjligheterna att prova på sportaktiviteter.


En till grej som är riktigt bra, är bussarna som går mest hela tiden. Man kan ta sig nästintill vart man vill, när man vill. Lite skillnad mot Sälen, där det går 3-4 bussar om dagen...


Vad gör jag på fritiden?

På fritiden blir det mycket träning för min del, och då är det alltifrån spinning och gym på Friskis och Svettis, till löpning, simning och dans. Går man på Falu Fri får man Friskiskort helt gratis under det första året, och även andra och tredje året om man läser någon idrottskurs.


Annars brukar jag väl hinna med shopping och fika på stan med kompisar, så brukar det väl blir en del plugg på kvällarna eftersom man inte alltid är allt för effektiv i skolan.

/ Linnéa Bäck


Om Emelie Skröder

Namn:           Emelie Skröder

Född:            17 Mars 1991

Bor:               Kommer från Stockholm, men har bott i Falun sen jag var 7 år

Program:       Naturvetenskapliga, årskurs 2 på Falu Frigymnasium


Varför valde jag Falu Fri?

Att välja FaluFri var en självklarhet för mig. Jag visste hela tiden att det var FaluFri som jag skulle välja, eftersom jag alltid har haft disciplin och kände att detta arbetssätt passar mig. Under hela 9an och fram till någon vecka innan valet för gymnasium skulle göras, kändes det skönt att jag visste vad och vart jag skulle gå. Sedan pratade jag med några kompisar och en lärare och de var ganska förvånade, för jag var helt inne på samhällsvetenskapsprogrammet. Jag sa "aldrig natur, jag hatar matte det kommer jag aldrig att klara av". Men när jag fick höra av min lärare att jag bör välja naturvetenskapsprogrammet, kändes det naturligt på ett sätt att jag skulle välja det och inte samhällvetenskapligt. Idag är jag glad att jag fick hjälpen till att välja naturvetenskapsprogrammet. Jag tycker inte att matte och fysik är de roligaste ämnena, men jag klagar inte på en bred utbildning. Och hallå... man behöver inte vara smartast för att välja naturvetenskapslinjen, och kanske inte ens intresserad utav de ämnena? Ja precis, ta mig som ett exempel jag valde naturvetenskapsprogrammet för att få en bred utbildning. Och jag kan säga er som ska välja gymnasium, man kan väl inte veta vad cosinus innebär om man aldrig har fått lära sig? En utbildning innebär inte att du ska vara utbildad när du börjar, utan du är i skolan för att lära dig.


Ångrar jag mig att jag valde Falu Fri?

Nej eftersom jag aldrig har varit inne på att välja en annan skola. Att ställa frågan om jag ångrar att jag valde det naturvetenskapliga programmet före det samhällvetenskapliga kanske är mer lämplig. Jag kan säga att jag nu vet att samhället i sig lockar mig mer än vad en massa formler och uträkningar gör. Men aldrig att jag kommer ångra att jag gjorde detta val. De individuella valen har gett mig möjligheten till att välja en mer natur-samhällvetenskaplig linje, då jag valt att läsa mer samhällskunskap med mera.


Hur är Falun som stad?

Till skillnad från Stockholm är det en liten stad. Ändå har jag bott den största delen av mitt liv i Falun och det är en mysig stad med många möjligheter att göra det man är intresserad utav. FaluFri ligger mitt i centrum, vilket gör det lätt att ta sig till ställen. Det flesta ligger inom gångavstånd vilket underlättar.


Vad gör jag på fritiden?

Precis som Linnea är jag mycket aktiv och gillar att träna. Jag spelar tennis och är också utbildad tränare. Dessutom är jag ute och springer, gymmar med mera. Friskis och svettis är som Linnea skriver väldigt bra eftersom det ligger nära skolan och att man får gratis träningskort under första året och då man läser en idrottskurs.


Jag umgås med kompisar precis som alla andra. Fikastunderna får jag inte glömma att nämna, sitta och prata eller om man håller på med ett grupparbete så kan man vara effektiv samtidigt som man fikar. Ja vad mer kan jag säga? Just det, bloggar!

/ Emelie Skröder


Hej allesammans!

Nu är det den 20 april och bloggen kommer äntigen att ta sin början. Vi ska börja med att presentera oss själva och därefter startar vi bloggandet om vad vi har för oss på Falu Fri gymnasium. Hoppas att denna blogg ska ge er en bra bild över hur skolan och dess arbetssätt fungerar...

/ Linnéa och Emelie

Välkommen till en blogg om livet på FaluFri gymnasium!

Här kommer det så småningom att skrivas blogginlägg om vad som händer på FaluFri. Dessutom kommer vi att berätta om hur gymnasiet fungerar och det kan ju vara väldigt bra att veta för dig som är bliviande elev, eller bara vill ta reda om om Falu Fri passar just Dig.

Den 20 april kommer första inlägget publiceras och då kommer vi även att presentera oss själva.

/ Linnéa Bäck & Emelie Skröder


RSS 2.0