TEMA 1 - Arbetssättet
FaluFri har ett annorlunda sätt att se på arbetssättet i skolan, vilket kan vara till en fördel eller en nackdel för dig som nu ska börja gymnasiet. Var inte rädd för att ge Falu Fri en chans, bara för att arbetssättet är ett sätt som du inte är van vid. Att prova nya metoder är det som för människor framåt i livet och du kommer få ett bredare sätt att tänka och bli bättre på att diskutera.
Varför ser arbetssättet annorlunda ut jämfört med grundskolan och de flesta andra gymnasieskolor? Det ska jag berätta om nu.
Kursstarter
Vi har särskilda kursstarter inför varje kurs som startar. Vilket innebär att hela klassen samlas för att göra ett upplägg för hela kursen. Syftet med kursstarter är att få fram allas synpunkter och idéer för att göra kursen så rolig och idérik som möjligt. Det är alltså inte läraren som i förväg har bestämt vad, hur och när vi ska jobba, utan det är upp till klassens önskemål. Självklart måste man uppfylla kursens olika kursmål, vilket står med i varje kursdokumentation. Det bästa med detta arbetssätt är att man kan få in många mål från flera olika ämnen, i bara ett enda arbete. Därigenom undviker man att göra två arbeten som i princip handlar om samma sak. Till exempel om du ska skriva ett arbete på engelska om djurs beteende, då får du antagligen in mål från både engelska och biologi.
Det bästa med arbetssättet är att det råder demokrati och ingen lärare kan helt och hållet säga nej till dina idéer, om vad, hur och när du vill arbeta. Bara du uppfyller kursens mål. Det lärarna är till för på FaluFri, är att hjälpa dig i skolan och se till du behåller motivationen till att plugga, vilket man gör, om man får arbeta med det som man är mest intresserad utav.
Grupper
Klassen delas in i basgruppsrum, olika många beroende på hur många rum klassen blir tilldelade. Naturvetenskaparna delar på 3 rum / klass, vilket gör att det blir cirka 5-6 personer i varje basgruppsrum. Inför ett arbete bestämmer klassen om man vill jobba inom basgrupperna, ifall det är ett grupparbete. Jag kan redan här säga att detta följs ganska bra första året. Till andra året vill majoriteten bestämma grupper självt, vilket gör att basgruppssystemet fungerar sisådär. Städningen sker av oss elever på skolan, då man lägger upp städscheman inom varje basgrupp. Varje basgruppsrum har också datorer, olika många beroende på hur rummen ser ut.
Lektioner
Nu kommer vi till det alla pratar om, eller ja det ni som ska välja gymnasium pratar om. ”Jag klarar nog inte av att ha för mycket ansvar och det finns ju inga lektioner på FaluFri.” Så kände många redan då jag skulle välja gymnasiet, men ni har fått en fel bild av FaluFri. För det första hänger inte allting på er som elev, lärare finns på skolan precis som andra skolor för att hjälpa er att studera. Mattelektioner, svensklektioner med mera är en självklarhet att vi har inbokat i ett schema, men vissa av lektionerna är ändå frivilliga, så man behöver bara gå dit om man känner behov av det. Behöver man hjälp med något så är det bara att boka in en lärare själv eller i grupp genom FC (Vi kommer förklara senare hur det fungerar). Klassen kan också komma överens om de vill ha flera, till exempel mattelektioner i veckan, så går det oftast att ordna.
Perioder
I de flesta skolor är man van vid två terminer per år. På FaluFri har de kallat terminer för perioder och delat in läsåret i 3 perioder.
Fördelar/nackdelar
Fördelar
*Kombinera flera ämnen till ett gemensamt arbete till de mål som är lämpliga
*Boka in lärare självt, du bestämmer alltså själv vilken tid och dag som du vill ha hjälp om läraren finns tillgänglig då
*Det är lätt att få hjälp utav klasskamraterna, eftersom alla sitter i basgruppsrummen
*Det är också lätt att få hjälp utav andra elever på skolan. De flesta är mer än villiga att hjälpa till.
Nackdelar
*Vissa lärare är mer upptagna än andra, se till att boka in läraren i tid
*En viss tid på dygnet har kanske inte klassen några lektioner, det kan då bli svårt att få hjälp utav klasskamraterna
*Syftet att arbete inom basgrupperna används inte alltid. Därför att de flesta kompisar vill göra arbeten tillsammans. En dålig sak eller inte? Det beror ju på.