Tema 4 - Naturvetenskapsprogrammet
Ja, som vi kanske har förstått så går vi på naturvetenskapsprogrammet och nu så tänkte jag skriva lite om vad det innebär och vad vi gör.
Orsa herrgård
Nästan det första vi gjorde när vi började på FaluFri var att åka till Orsa herrgård tillsammans med alla ettor. Syftet var att alla skulle lära känna varandra, elever som lärare och att få några roliga dagar tillsammans fyllda med olika aktiviteter. Om jag inte minns fel var vi borta en natt och alla bodde i små stugor, cirka 4 personer tillsammans. Lärarna hade arrangerat massor av olika lekar, samarbetsövningar och tävlingar, vilket gjorde att man lärde känna sina klasskamrater. Tiden som vi spenderade i Orsa var rolig och ett bra sätt att komma in i sin nya klass och lära känna sina nya lärare.
Teman och projekt
Något som är speciellt med FaluFri är att vi har många olika teman och projekt. Det första temat som vi hade i årskurs 1 kallade vi för USFV (Upptäckterna Som Förändrade Världen) och då läste vi om olika upptäckter och hade seminarium (diskussionsgrupper) om vad vi hade läst om. Vi hade även en fördjupning inom området som vi presenterade muntligt.
Därefter hade vi en projektperiod innan jul och då fick man bestämma i stort sett vilket projekt man ville, men självklart så skulle det vara naturvetenskapligt på något sätt. Jag och min grupp gjorde att snöprojekt, då vi undersökte skillnaden på friktionen mellan konstsnö och natursnö. I projektet åkte vi till Mora och sov över där en natt, samtidigt som vi åkte på studiebesök till Vasaloppets hus och intervjuade en person om konstsnötillverkningen i Oxberg. För att undersöka skillnaden gick vi upp till Lugnets skidstadion och gjorde olika fysikaliska mätningar med hjälp av olika instrument. Projektet var riktigt kul stundtals, men mindre kul när snön var på väg att smälta bort...
Under FN-rollspelet hade vi ett globaltema och senare under våren hade vi en projektperiod igen. Denna gång bestämde vi oss för att vi ville tillverka egen glass, få att få mer kunskap inom området åka vi på studiebesök till Nora Glassfabrik. Efter studiebesöket tillverkade vi egen glass och lät andra provsmaka för att se vilken typ av glass de tyckte var godast; glass på konstgjord väg, eller naturlig glass.
Under årskurs 2 började vi med ett tema om genetik, det vill säga till exempel kloning och DNA. Vi gjorde olika typer av arbeten till exempel seminarier om genmodifikation och kloning, muntliga redovisningar om att fördjupningsområde, och biologiprov i genetik.
Under period 2 startade vi igång med ett långtidsprojekt, som fortfarande håller på. Under ett långtidsprojekt får man möjligheten att göra ett projekt som tar längre tid, vilket ökar möjligheten att göra just det projekt man alltid drömt om. Vårt långtidsprojekt är att tillverka egen tvål. Vi började med att göra en tvål utan att ha särskilt mycket kunskap, därefter var vårt mål att förbättra tvålen och för att göra det så behövde vi med kunskap. Vi bestämde oss för att åka till Cederroths fabrik, för att prata med kunniga inom området och se på deras tvåltillverkning, sedan göra en ny tvål med vår nya kunskap.
Fördelar
- Det är roligt att göra annat, än att bara vara i skolan och gör "det vanliga"
- Du får själv välja projekt utifrån sitt eget intresse
- Du kan själv välja hur man ska lägga upp olika tema och projekt, vilket leder till att det passar en själv bättre
- Du får komma utanför skolans väggar, genom t ex studiebesök. Det gör att man skapar kontakter utanför skolan
- Du får lära sig planera och ta eget ansvar och det är bra som förberedelse för vidare studier och arbetsliv
Nackdelar
- Projekt är oförutsägbara, man vet aldrig hur dem slutar, men det brukar lösa sig
- Teman ger relativt mycket att göra, under ganska kort tid
- Om man inte har gjort en bra tidsplanering får man stressigt på slutet och inget bra resultat
Högskolan
FaluFri har ett ganska litet labb och därför har vi möjligheten att utnyttja högskolans lokaler i Borlänge om vi vill utföra större laborationer. En gång åkte vi till Borlänge för att göra en optiklabb tillsammans med hela naturklassen. En annan gång var vi där och gjorde laborationer om spänning, ström och kondensatorer. Att åka dit är väldigt lärorikt och bra, då de har bra utrustning osv.
Garpenberg
v. 20 ska hela vår klass (NV2a) och NV2b åka till Garpenberg under 4 dagar. Då blir vi indelade i grupper och ska hålla på med ett projekt inom ett område. Det blir nästan som forskning, om jag har förstått det hela rätt. Vi sover över där 3 nätter, samtidigt som vi håller på med våra respektive projekt. Det låter som att det kan bli kul och riktigt lärorikt! (Har redan skett nu och det finns ett inlägg skrivet om hur det var där)
Söka pengar
En annan grej som är speciellt för FaluFri är att vi har möjligheten att söka pengar om vi ska göra något projekt. Till exempel om vi vill på studiebesök så får vi söka pengar till resa dit, och om vi behöver material och ingredienser för att tillverka glass och tvål, så får vi söka pengar för att köpa in det. Det här tycker jag är väldigt bra, eftersom att det öppnar möjligheterna för att göra nästan vad man vill. (Självklart sätter lärarna vissa gränser för vad man får använda pengarna till)
Projektarbete
Under årskurs 3 så är det dags för projektarbete, som alla gör, oavsett skola eller program. Vad som är speciellt med FaluFri även här, är att varje elev har max 10 000 kronor som de kan söka som bidrag till sitt projektarbete. De som går i trean nu har till exempel bland annat åkt till Thailand för att volontärarbete på ett barnhem, åkt till Thailand för att undersöka hur apor och elefanter har blivit påverkade av den ökade turismen på Phuket, undersökt hur det är att leva med barn som har Downs syndrom. Så man kan kort och gott säga att möjligheterna är många, det gäller bara att hitta på en bra idé. Jag och Emelie funderar på att göra ett dykprojekt någonstans, eller att bestiga något berg. Syftet med resan har vi dock inte kommit på ännu...